Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Gendt-Doornenburg
 
 
Agenda voor jong en oud
« vorige  |  februari 2019  |  volgende »

Donderdag 14 februari 2019 Filmavond Huissen: 'Hadewych'
Locatie: Protestantse kerk Huissen
Tijdstip: 19.30 uur

In Huissen zijn er drie filmavonden. De aanvang is om 19.30 uur in de Protestantse Kerk te Huissen. De films worden kort ingeleid door Matthijs Glastra en na afloop is er tijd voor nagesprek. 

Hadewych “, 2009, Bruno Dumont
Celine is een jonge Française die Jezus aanbidt als een geliefde en neurotisch verlangt naar de eenwording met hem. Zij wil intreden in het klooster en neemt de naam van 13de-eeuwse Vlaamse mystica Hadewijch aan. Haar liefde voor Jezus is voor de moeder-overste té intens en té neurotisch: zij stuurt Celine terug de wereld in. Daar ontmoet ze een diepgelovige moslimjongen in een buitenwijk van Parijs. Hij nodigt Celine uit voor een studiegroep waar hij les geeft over het geloof en God. Langzaam raakt Celine in de ban van zijn radicale preken en visie op het martelaarschap – de gevaarlijke kant van zelfopoffering. De film stelt beangstigend actuele vragen over opoffering, navolging, martelaarschap en de (gevaarlijke) kracht van religie.

 

Vrijdag 15 februari 2019 Filosofisch Café
Locatie: Café de Klok
Tijdstip: 20.00 uur

Filosofisch Café in Gendt

Op vrijdagavond 15 februari a.s. vindt er weer een bijeenkomst plaats van het Filosofisch Café Gendt, in café De Klok om 20 uur. Met elkaar willen we in gesprek gaan aan de hand van het boek van Gerko Tempelman: “Ongeneeslijk religieus”. In het boek neemt de jonge filosoof en theoloog Gerko Tempelman zichzelf onder de loep. Want zijn persoonlijke verhaal is precies het verhaal van God en de moderne tijd. Het is een verhaal over het verdwijnen van God, maar ook een verhaal waarin het nog verbijsterend vaak over God blijft gaan. Sterker nog: het is een verhaal over een verwarrende comeback van God in de hedendaagse filosofie. Een wederopstanding, zo je wilt. Gerko Tempelman wil er het fijne van weten. Om te zien of je er iets mee kunt, als je ongeneeslijk religieus bent.
 
Voor de organisatie van de avond is het prettig als je je aanmeldt bij Robbert Bakker (tel.: 06-53124112 of email: Besluit je vlak van tevoren te komen, dan ben je net zo welkom. Allen uitgenodigd!

 

Zondag 17 februari 2019 Verbintenisviering met ds. A-P. van der Meulen
Locatie: Protestantse kerk Gendt
Tijdstip: 10.00 uur

Verbintenisviering van Anne-Pier van der Meulen op 17 februari 2019

Het is zeven en een half jaar geleden dat ik vertrok als predikant van de protestantse gemeente Gendt-Doornenburg en ging werken als geestelijk verzorger in de gehandicaptenzorg bij Fatima Zorg (nu Elver geheten) in Nieuw-Wehl. Per 1 januari 2019 zal hier verandering in komen, omdat ik per deze datum als geestelijk verzorger bij defensie c.q. krijgsmachtspredikant zal worden aangesteld. Aan de kerkenraad van Gendt-Doornenburg heb ik gevraagd of de verbintenisviering in de kerk van Gendt kan plaatsvinden, waar zij positief op reageerde. Daar ben ik blij mee. Het is goed om het in Gendt-Doornenburg te doen, waar ik goede jaren met u en jullie heb meegemaakt. In de viering zal ds. Margreet de Bree en het hoofd van de krijgsmachtspredikanten ds. Klaas Henk Ubels mij verbinden als krijgsmachtspredikant binnen de PKN.

Het is uiteraard wel wat anders: van kerk/gemeente, gehandicaptenzorg naar defensie. De werkvelden zijn verschillend van karakter evenals de sfeer. Maar ik denk dat het uitgangspunt als geestelijk

verzorger hetzelfde is: verbinding maken met mensen en aandachtig zijn naar wat hen beweegt of raakt.

Ik verheug me op deze nieuwe uitdagende functie, omdat ik het idee heb van betekenis te kunnen zijn voor militairen door met hen op te trekken, naar hun verhalen te luisteren en bezinningsdiensten te houden. Als geestelijk verzorger bij defensie ben je ook een vertrouwenspersoon voor militairen. Je begeeft je in het militaire apparaat, maar je staat niet in de bevelsstructuur. Deze onafhankelijke positie van de geestelijk verzorger maakt dat militairen in alle vertrouwelijkheid hun verhaal kunnen doen bij jou. Dat ik op dit moment bij defensie heb gesolliciteerd, heeft vooral te maken met de levensfase waarin ik nu zit. Eind dit jaar word ik vijftig en onze kinderen Maria en Jacob zijn inmiddels jongvolwassen, waardoor ik nu meer vrijheid voel om ook van huis te gaan. Als geestelijk verzorger bij defensie ga je namelijk ook mee op missie en kun je voor langere tijd van huis zijn. Ik wilde ook niet veel langer wachten met solliciteren, omdat je een behoorlijke goede fysieke conditie moet hebben waarop je wordt getest. Met de loop der jaren wordt deze er waarschijnlijk niet beter op…. Daarnaast ben ik mijn promotietraject (het schrijven van een proefschrift) aan het afronden, zodat er ook weer meer ruimte is voor nieuwe mogelijkheden.

Ik verheug mij op de verbintenisviering die ingepland is op zondag 17 februari 2019 in de protestantse kerk van Gendt.

Hartelijke groeten, Anne Pier van der Meulen

 

Dinsdag 19 februari 2019 Thema-avond: In gesprek met Dag Hammarskjöld
Locatie: Protestantse kerk Gendt
Tijdstip: 20.00 uur

VN-secretaris-generaal Dag Hammarskjöld (1905-1961) liet na een fataal vliegtuigongeluk spirituele dagboekaantekeningen na, in 1963 verschenen onder de titel ‘Merkstenen’. ‘Merkstenen’ schildert de mystieke weg die Dag Hammarskjöld soms met moeite is gegaan. Het is een indringend getuigenis van een groot man, die worstelde met zichzelf en zijn verhouding tot God. Het manuscript van ‘Merkstenen’ werd na de tragische dood van de auteur gevonden in zijn woning in New York.

Dag Hammarskjöld laat zich onder meer inspireren door de psalmen, Meister Eckhart en Herman Hesse. ‘Merkstenen’ werd op zijn beurt een inspiratiebron voor honderdduizenden lezers.

Ik weet niet wie - of wat - de vraag stelde. Ik weet niet wanneer zij gesteld werd. Ik herinner me niet dat ik antwoordde. Maar eens zei ik ja, tegen iemand - of iets. Vanaf dat moment heb ik de zekerheid dat het leven zinvol is en dat mijn leven een doel heeft”.

Het is beter om met geheel je hart één enkel mens goed te doen dan je op te offeren voor de mensheid”.

We lezen gedeelten uit het boek van Dag Hammarskjöld, over moed en vertrouwen, en het verlangen naar waarachtigheid, verbondenheid en vrijheid.

Dinsdag 19 februari 2019, 20 uur, protestantse kerk van Gendt. Leiding: Margreet de Bree

 

Woensdag 20 februari 2019 Seniorengesprekskring
Locatie: St. Josef Gendt
Tijdstip: 09.45 uur

In het nieuwe jaar zullen we met elkaar in gesprek gaan aan de hand van een boek van Anselm Grün, “Gelukkig ouder worden”.
Mocht u ook belangstelling hebben voor de gesprekskring, neemt u dan even contact op met onze predikant Margreet de Bree.

 

Zondag 24 februari 2019 Kerkdienst met ds. E. de Clercq
Locatie: Protestantse kerk Angeren
Tijdstip: 10.00 uur

 


 
 
 

Thema-avond: In gesprek met Dag Hammarskjöld
datum en tijdstip 19-02-2019 om 20.00 uur

meer details

Seniorengesprekskring
datum en tijdstip 20-02-2019 om 09.45 uur
meer details

 
Aanmelden Zondagsbrief (via e-mail)
 
Contact

Predikant sedert 18 maart 2012
Mw. ds. Margreet de Bree,
De Bondgenoot 20a, 3772 BX Barneveld
tel: 0342-412285,  06-10255351
email:


Praeses, voorzitter van de kerkenraad,
Dhr. Fokke Kijlstra, Europalaan 33, 6691CH Gendt,
tel. 0481-421957
 

Scriba, secretaris van de kerkenraad,
Ellen Leibbrand
Postbus 31, 6690AA Gendt,
email


Contactpersoon voor het gebruik van het kerkgebouw,
Dhr. Fokke Kijlstra, Europalaan 33, 6691 CH Gendt,
tel. 0481-421957

Kosters,
Dhr. Bart Raaijmakers & Mw. Trix Lubberts,
Slangenburg 7, 6686 CM Doornenburg,
tel. 0481-424307, 06-24630868, 06-36127322

Kerkgebouw,
Torenlaan Gendt

Webmaster:

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.