SAVE project

Save zakjes bedrukken
SAVE project
In januari 2015 begonnen we met onze kerken aan een nieuw ZWO project van Kerk in Actie van ‘Kinderen in de knel’. Het project heet SAVE en bevindt zich in India. Wat betekent de naam SAVE?
SAVE staat voor: “Social Awareness and Voluntary Education”
SAVE werkt vanuit Tirupur een stad in het zuiden van India in de staat Tamil Nadu.

SAVE is opgericht in 1993 en geregistreerd als NGO bij de overheid, dat wil zeggen dat het een Niet Gouvermentele Organisatie is.
Wat zijn de doelstellingen van SAVE:
    Bestrijden van kinderarbeid
    Rechten van vrouwen en andere werkers in de kleding- en textielindustrie bevorderen
    Promotie van recht op onderwijs voor kinderen
    Speciale opleidingen voor drop outs
    Voorlichting aan de gemeenschap over kinderarbeid

SAVE werkt samen met Internationale organisaties zoals UNICEF en ILO. Ze hebben goede contacten met de lokale overheid en met politieke partijen en met landelijke vakbonden. Verder werken ze met lokale overheidsscholen en met Women’s Self Help groups

De oprichters van SAVE realiseerden zich dat de aanpak niet alleen maar gericht moet zijn op kinderarbeid maar een bredere aanpak nodig heeft om resultaten te bereiken.

Op dit moment bereikt SAVE met hun activiteiten kinderen, jonge vrouwen, vrouwen, kleding- en textiel werkers en werkers die komen van buitenaf.
Sinds 1995 is de hoogste prioriteit voor SAVE het bereiken van kinderen in de textiel en andere gevaarlijke industrieën. Met extra nadruk op gezondheid en recht op onderwijs. Dit gebeurt d.m.v. speciaal onderwijs voor “drop-outs” en kinderen in de kinderarbeid en door het aanleren van een vak.

Het bewust maken van de gemeenschap voor de gevolgen van kinderarbeid is één van de belangrijkste manieren om kinderarbeid te voorkomen.

SAVE heeft ook het initiatief genomen om protest campagnes te organiseren en om te lobbyen bij de overheid voor de rechten van de kinderen en meisjes in de kleding- en textiel industrie.
SAVE heeft de naam verworven van Kampioen in het naar buiten brengen van kinderarbeid in Tirupur.
Sparen voor SAVE

Alle gemeenteleden hebben in september 2015 een spaarzakje ontvangen met het logo van SAVE erop. Een half jaar lang gaan we met zijn allen sparen voor SAVE.. We sparen tot eind maart of het begin van de 40-dagen tijd. In april zullen alle zakjes weer opgehaald worden. U spaart toch ook mee voor SAVE?!

Voor meer informatie zie: http://www.savengo.org/index.html