ZWO-project 2017-2018: Ghana: ‘Met noten uit de nood’ ZWO-project 2017-2018: Ghana: ‘Met noten uit de nood’
Elke twee jaar kiest de ZWO commissie een nieuw project van Kerk in Actie. Nu is dat een project in Ghana. In het noorden van Ghana worden boerinnen gesteund door de Presbyteriaanse Kerk om een beter inkomen te halen uit het oogsten en verwerken van de noten van de kariteboom. De karité- of sheaboom levert kostbare vruchten, de kariténoten. Ze zijn een belangrijke bron van inkomsten voor Ghanese vrouwen. Zij verwerken de noten tot een traditionele keukenboter, maar ook tot allerlei verzorgingsproducten. Van massageolie tot voedende handcrème. Met de opbrengst van de kariténoot voorzien de vrouwen in Ghana beter in hun levensonderhoud en daar profiteert het hele gezin van!

Van september 2017 tot april 2018 was er een spaaractie in alle Ineen gemeenten met behulp van de spaardoosjes van Kerk in Actie.

Lentekriebels markt op 8 april in Angeren
Op zondag 8 april hebben we deelgenomen aan het evenement ‘Lentekriebels’ dat elk jaar in Angeren plaats vindt. Op het kerkplein stonden verschillende kramen waar van alles te koop was. Er was een eten en drinken kraam, een echte poffertjeskraam, waar heerlijke poffertjes ter plekke gebakken werden, een boekenkraam met tweedehands boeken, een plantjes kraam, een kraam met zelfgemaakte artikelen zoals kaarten en jam en een kraam met allerhande kleine spullen, leuk om bijvoorbeeld kadootjes uit te zoeken. De Ineen gemeentes hebben de benodigde ingrediënten voor deze lentemarkt gesponsord, zodat de volledige opbrengst ten goede komt aan ons project in Ghana.

Reis naar Ghana
Van 21 november – 4 december 2016 maakte een groep vrouwen met Kerk in Actie een reis naar Ghana. Het doel van deze reis was, om kennis te maken met het “kariténoten project” dat ondersteund wordt door Kerk in Actie.
De eerste dagen in Accra waren gevuld met officiële contacten zoals ontmoetingen met vertegenwoordigers van de Presbyteriaanse kerk en allerlei nevenorganisaties. Zo wilden deelnemers aan een synodevergadering graag weten wie wij waren en wat ons ertoe bracht om onze comfortzone te verlaten en ons onder te dompelen in de hitte van hun land met minder comfortabele voorzieningen. Deze vraag is ons later, toen wij op de projecten waren, ook nog meerdere malen gesteld. Bij elke ontmoeting werd voor ons gebeden en werd ons bij het afscheid de zegen van de Heer meegegeven. Het is ons opgevallen dat het geloof in God in heel het dagelijks leven is ingebed. Elke dag werd vroeg in de ochtend begonnen met gebed en Bijbellezing. We kunnen nog veel hen leren.
We hebben ook nog kennisgemaakt met een vrouwengroep die zich inzet voor ontwikkeling en bewustwording van vrouwen. Daarnaast hebben we een aantal “highlights” van Accra en omgeving gezien. Een binnenlandse vlucht bracht ons vervolgens naar Tamalé in het midden van Ghana. Dit deel van Ghana is voor het overgrote deel Islamitisch. Wij hebben een bezoek gebracht aan de grootste moskee van het land en gesproken met de leider van de moslim gemeenschap. Ghana is een democratisch land en de bewoners met verschillende religieuze achtergronden gaan vredelievend met elkaar om. Op onze vraag of men niet bang is voor de invloed en terreur van “Boko Haram” werd ontkennend geantwoord, “dat zou in hun land niet gebeuren”. Laten we het hopen…!
Een bezoek aan een “heksendorp”, was voor ons onvoorstelbaar. Door de PCG worden hier vrouwen opgevangen die verstoten zijn door hun familie omdat men denkt dat zij de oorzaak zijn van het onheil dat hun dorp getroffen heeft. Zo vertelde één van de vrouwen dat 4 van haar kinderen bij de geboorte waren overleden, dat de groep haar had verstoten en zo had zij haar andere kinderen al jaren niet meer had gezien. Met hulp van de PCG wordt geprobeerd te bemiddelen voor deze vrouwen, zodat zij ooit weer kunnen terugkeren naar hun families. Een langdurig proces, als het al lukt, tenminste. Volgende keer het volgende deel van dit verslag.